Lidé v západních průmyslových zemích jsou stále obéznější. To je bohužel smutný fakt. A čím větší procento obézních lidí v populaci je, tím více různých diet a doporučení se nabízí. Téma zdravého stravování a různých diet je všudypřítomné a „in“. A vyznat se v záplavě takových informací je prakticky nemožné. A co tedy máme jíst? Nabídka jídel v supermarketech je ohromná, včetně takzvaných „zdravých jídel“. A lidé nevědí, co vybrat. Velkou roli hraje samozřejmě reklama a to, jak daný výrobek vypadá a samozřejmě cena.
Vraťme se ale k původní otázce. Copak lidé zapomněli, co je pro ně dobré? Copak už nevíme, co naše tělo potřebuje? Kam zmizel prapůvodní instinkt, který nám pomáhal vyhledávat potraviny, které momentálně potřebujeme?
Jedna z hlavních myšlenek programu metabolic balance, se kterou zcela souhlasím, je následující: naše tělo si dokáže vytvořit chuť na takové potraviny, které obsahují látky, které je potřeba doplnit, které nám v danou chvíli chybějí. Pokud tedy postrádáme nějaké živiny, které jsou obsaženy například v nějaké potravině, vybereme si ji tedy instinktivně. Máme-li chuť např. meruňky, můžeme si vybrat např. meruňkový jogurt, který je v nabídce místního řetězce. V tomto výrobku bohužel však žádné skutečné meruňky nenajdeme! Zato je plný cukru nebo v horším případě sladidel, dochucovadel a aromat. Tělo dostává tedy zcela jiné látky, než které očekávalo a které pro něj nejsou žádným přínosem.
Naše instinktivní chuť na určité potraviny je klamána pomocí potravinových koncentrátů, vysoce průmyslově zpracovaných potravin, polotovarů plných zvýrazňovačů chuti. A původní instinkt se tak otupuje a postupně mizí. Pokud se nám podaří oživit instinktivní chuť, může nás to vést ke správnému výběru potravy, kterou náš organismus potřebuje.
Je tak třeba věnovat velkou pozornost tomu, co jíme a jakou odezvu to v našem těle má. Tedy bedlivě vnímat pocity vlastního těle během jídla a několik hodin po něm. K tomu nám může pomoci program metabolic balance díky individuálnímu jídelnímu plánu. Ten obsahuje právě takové potraviny, které momentálně naše tělo potřebuje a to v jejich přirozené formě. Výběr potravin se neřídí obsahem kalorií, ale obsaženými látkami – vitamíny, minerály, stopovými prvky, obsahem tuků, bílkovin sacharidů a jejich vlivem na hormonální systém. Díky takovému stravování znovuobjevíme náš původní instinkt pro to rozpoznat, co je pro nás dobré.